BMW F650 GS

BMW F650 GS - jak jsem se k němu dostal

Po 13ti letech strávených za řidítky dvouválcových strojů jsem si po pětileté pauze pořídil na stará kolena jednoválcové cestovní enduro BMW F650 GS.
Dva roky jsem sice proháněl čínský pitbike Nitro Sky s motorem 125ccm, ale chtěl jsem zase cestovat. A na cestování je ideální cestovní enduro.
Chtěl jsem něco lehkého, dobře ovladatelného a spolehlivého. V první chvíli jsem o BMW vůbec neuvažoval, nejsem zrovna fanda této značky. Začínal jsem jako každý správný motorkář v devadesátých letech na Jawě 350 (typ 634) a pak přesedlal na japonský dvouválcový čtyřtakt Kawasaki ER5.
Líbí se mi všechny italské motorky. V užším výběru se mi nakonec sešly tyto stroje: Honda NX650 Dominator, Aprilia Pegaso 650, Yamaha XT 660, Kawasaki KLE 500 - vím, je to dvouválec, ale tento motor jsem důvěrně znal z ER5, navíc je to hodně spolehlivý stroj, snad až na ty slabší brzdy, konec výroby v r. 2003, bohužel se mi nepodařilo narazit na zachovalý kus z posledního roku výroby. Posledním strojem ve výběru byla Suzuki XF 650 Freewind, výroba byla ukončena v r. 1999 a sehnat pěkný stroj v dobrém stavu a s akceptovatelným nájezdem bylo nemožné.
Hondu Dominator jsem také vyřadil, nepohodlné sedlo na delší cesty, výroba skončila v r. 1999.
Zůstala Yamaha a Aprilia, Yamaha měla vysoké ceny i sedlo. Šel jsem tedy po Pegasu (Rotax) nebo Pegasu Strada (motor z Yamahy 660). Projížděl jsem inzeráty na TipMoto.com, volal do bazarů, objížděl, testoval.
Přístupy bazarníků se dost lišily. Velký výběr motorek měli v Motocentrum Tass v Rabštejnské Lhotě, pan Tass na čtyřicetitisícovou kauci neměl problém zapůjčit vybrané motorky. V této obci jsou mimochodem další dva velké motobazary.
V jednom z bazarů stálo vedle Pegasa i cestovní enduro BMW F650 GS. Po svezení jsem měl jasno. To je přesně to co hledám. Zacílil jsem na verzi po faceliftu, r.v. 2004 - 2007, od r. 2000 byla výroba přesunuta z Itálie (kde se GS vyrábělo společně s Pegasem) do Berlína. Motor zajišťoval rakouský Rotax. Model 2004 - 2007 má vylepšený motor, který má 2 svíčky pro lepší starty. Od r. 2000 je motor plněn vstřikováním. Motocykl jsem pořídil na jaře v r. 2016 a do dnešních dnů jsem najel několik tisíc km. Zatím bez jediné závady.
Na motorce je originál od výrobce 12V vodotěsná zásuvka, kterou využívám pro dobíjení telefonu, který mám umístěn na řidítkách ve vodotěsném pouzdře a používám ho spolu s aplikací Mapy.cz jako navigaci.
BMW má menší průměr zásuvky (DIN Hella) než jaký je běžný v autech. Kabel s dvěma USB vstupy jsem pořídil na Aliexpressu. Po nákupu jsem svépomocí vyměnil všechny filtry a náplně (včetně chladící a brzdové kapaliny), svíčky, dále komplet řetězovou sadu (x-kroužek ČZ). Novou baterii Varta zajistil prodejce. V servisu jsem pak nechal vyměnit olej v předních vidlích, zkontrolovat vůle ventilů, vyměnit lamely a ložiska ve spojce a přečalounit sedlo jelikož originální potah klouzal a objevovaly se na něm první prasklinky. Zvuk jednoválcového motoru je pro mě návykový, nesnáším vysokootáčkové ječení čtyřválcových motorů. Proto jsem také nikdy čtyřválec neměl. Často otevírám při jízdě hledí přilby a poslouchám tu jednoválcovou symfonii jako blázen. Díky turistickému plexi na řidítkách tak můžu jezdit i při vyšších rychlostech bez náporu větru ve tváři.
Jednoválcový buchar dává 37kw (50k) při 6.500 ot., max. krouťák 60Nm je k dispozici v 4.800 ot.
Zrychlenní z 0-100 za 5.2 s, což je na jednoválec slušné, obdobnou hodnotu jsem měl na dvouválcové Kawasaki.

Klady:


Zápory:


Fotogalerie:


BMW F650 GS BMW F650 GS BMW F650 GS BMW F650 GS BMW F650 GS BMW F650 GS BMW F650 GS BMW F650 GS
Robert Hlobílek     | 15.05.2017     | přečteno: 7353     | « zpět

počitadlo w-software.com
Použití jakékoliv části z těchto stránek je dovoleno pouze se souhlasem autora.
Realizace: w-software.com |  Dřevostavba svépomocí |  Guitar Accesories |  Fotogalerie |  LED bulbs
Digitální fotoaparát |  Geolokace, IP location |  Náramkové hodinky |  LED žárovky |  Minipočítače.cz |  RC modely |  Cheap Android |  Cheap Watch |  Smartphone 1