BMW F650 GS

Mototrip Vysoké Tatry(SK), Soliňské jezera (PL), Zemplínská Šírava (SK)

3 motorky, 5 válců, 1350 km a kopec zážitků. Tak by se dal ve zkratce charakterizovat náš 4 denní výlet přes 3 státy. Kvůli velkému pátečnímu provozu jsme na poslední chvíli změnili začátek trasy a místo přes Frýdek-Místek, Třinec, Jablunkov jsme jeli přes Hukvaldy, Kozlovice, Frýdlant, kolem vodní nádrže Šance, Klokočov, Turzovka. Od Čadce už jsme najeli na původně plánovanou trasu, která vedla přes Oravskou Lesnou, Námestovo, vodní nádrž Orava, směrem do Polska.
Na Oravě je možno se osvěžit a navštívit nedaleký Oravský hrad v obci Oravský Podzámok. Czerny Dunajec je krásná divoká horská řeka - kdo preferuje osvěžení ve studené horské řece má možnost. Dále pokračujeme přes Novy Targ. Přístě bych volil objížďku přes Zaskale a Bód abych se vyhnul tomuto nudnému městu. Vracíme se zpět ke slovenským hranicím přes vesničku Ciarna Gora a sjíždíme dolů po úzkých horských silničkách do cíle prvního dne naší výpravy, do vysokohorské vesničky Osturňa ve Vysokých Tatrách.
S otevřeným hledím nasávám čistý horský vzduch a je mi dobře. Po chvíli po 18ti letech opět stojím s motorkou na malém dvorečku u dřevěnice po mojí babičce. Přepadá mě pocit nostalgie a vzpomínky na minulost. Je tu krásně. Na tachometru máme něco kolem 260 km. Motorky šlapou naprosto bez problémů. Jak zmínil Tomáš na začátku cesty, rozdílnější motorky se už snad ani nemohly sejít. Jednoválcové cestovní enduro BMW F650 GS, dvouválcový naháč Honda CB 500 a velkoobjemový chopper Suzuki Intruder 1400.
Večer jdeme zchladit žízeň do nedaleké koliby, kterou vlastní rodilý Američan, který se na Osturňu přestěhoval do dřevěnice po prarodičích, zakotvil tu a nechal si tu postavit kolibu s hospůdkou a ubytováním. Dáváme si Plzeň za 2€. Pivo je načepované až po okraj, pěna téměř chybí. Ke každému pivu dostáváme misku slaných oříšků. Probíráme dnešní cestu, procházíme trasu té zítřejší a sledujeme západ slunce z terasy.

V sobotu ráno je mírně pod mrakem, balíme, loučíme se s rodinkou s Jožom a Evičkou a o půl deváté už zase bereme za plyn. Cílem jsou Soliňské jezera na východě Polska. V průběhu dne se pěkně vyčasí. Jedeme přes Spišskou Starou Ves kolem Dunajca přes Červený Kláštor, kde je možno absolvovat projížďku na vorech (pltiach). Pokračujeme přes Starú Ľubovňu směrem k polským hranicím, 15 km jedeme kolem horské řeky Poprad, která dala jméno níže položenému městu pod Tatrami. V obci Sulín si dáváme nedobrovolnou offroad vložku v délce cca 3km. Rozbahněná polní cesta není pro dva ze tří motocyklů ideálem. Zavedla nás zde navigace, místní ujo povedal, že příští rok už tam bude asfalt. Nejsme prý jediní, stává se to často, dnes tam zabloudila už jedna motobanda z Německa. I chopper to díky statnému jezdci zvládl bez ztráty kytičky. Na památku se fotíme u cedule a jedeme dál. Následuje Plavanica, Ľubotín a obec se zvláštním i azbukou psaným názvem Ruská Voľa nad Popradom, pokračujeme na Bardějov a pořád se držíme silniček kolem hranice. Ve Svidníku navštěvujeme muzeum vojenské techniky z 2sv. války (je tam venkovní i vnitřní expozice) a točíme to nahoru k hranicím.
Přes Dukelský Průsmyk přejíždíme do Polska a kolem řek Jasiolka a Wistok projíždíme horské silničky východních Karpat směr Komańcza, Lesko a Solina. Jsme na místě. Nezbytná procházka po hrázi, pár fotek a objíždíme jezera kolem dokola. Večer se začíná zvedat vítr, kempujeme v obci Bukowiec. Sotva postavíme stany začne solidně pršet. V nedaleké restauraci zkoušíme polské pivo. Zkoušíme dlouho. Při návratu do kempu nás majitel kempu přizve k ohni pod přístřeškem na grilovačku. Kulturní atašé Tomáš vše domlouvá, začíná družba. Mluví se všemi jazyky. Prší celou noc. Ráno nám starší manželé ze severu Polska, kteří jsou ubytovaní v chatce kousek od našich stanů uvaří kafé a každý dostáváme na památku jednu plechovku jejich piva značky Braniewo.

Ráno je pod mrakem, ale neprší. Většina silnic už uschla. Před odjezdem na Zemplínskou Šíravu dáváme v podstatě omylem ještě okruh Sakowczyk, Polana, Czarna Gora, Lutoviska, Smolnik (zde tankujeme a jsme 1.5 km od ukrajinských hranic), Ustrzyki Górne, Smerek a v obci Cisna se napojujeme na původní trasu. Shodujeme se, že to byl nejlepší a nekrásnější úsek za poslední 2 dny. Krásné serpentiny, výhledy, ovečky, kopce i horské řeky a potoky - jedním slovem Bieszczadski národní park. Přejíždíme zpět na Slovensko na Medzilaborce, Humenné, Porůbka, kde nás podruhé zradí navigace, když nás žene krásnou, ale zakázanou zkratkou přes kopce a lesy (poblíž se nachází NPR Kyjovský prales) na Vinianské jazero. Riskovat pokutu 60€ se nám nechce a po dohodě celý úsek objíždíme zpět přes Humenné, Strážské a Michalovce. Projíždíme několik romských ghet. Raději pořádně bereme za plyn a modlíme se aby se nám na motorkách něco nepodělalo. Chatrče z vlnitého plechu nejsou nepodobné těm ze záběrů z Indie. Na chvíli se zastavujeme u Vinianského jezera, což je druhý hlavní cíl naší cesty. Z Vinného projíždíme kolem Zemplínské Šíravy vesnicemi Kaluža, Klokočov, Kusín. Kousek za obcí Klokočov lze odbočit k vodě na veřejné tábořiště a dojet s mašinami až k vodě což také využíváme. Po nezbytném odpočinku u vody odjíždíme směr Slovenský Raj, kde chceme přenocovat. Nebudeme tak muset ujet zítra na jeden zátah tolik kilometrů.
Jedeme směrem Vranov nad Topľou, Prešov, Spišské Podhradie, Levoču do autokempu Podliesok. Na Spiši doporučuji navštívit monumentální Spišský Hrad.
Krásný a dobře vybavený kemp Podliesok je situován na nádherném místě. Turistům jako já doporučuji okruh Průloh Hornádu, trasa začíná kousek za kempem.
Není nad to večer z terasy koliby sledovat západ slunce nad Vysokými Tatrami.

Ráno je krásně, opět balíme stany a dáváme si jeden z posledních vysokohorských úseků - přes Poprad stoupáme na Smokovce (foto panoramat Vysokých Tater doporučuji udělat před Dolným Smokovcem, už nikde nebude takový krásný výhled na celé pohoří), Vyšné Hágy, zde je možno odbočit a navštívit Štrbské Pleso, dále jedeme na Podbanské, Pribylinu, Liptovský Hrádok (zřícenina hradu i s vodním příkopem) pokračujeme přes Liptovský Mikuláš směrem na Liptovský Trnovec. Před Trnovcem je možno navštívit největší vodní akvapark na Slovensku - Tatralandii. Někde mezi obcemi Brnice a Hliník dáváme osvěžující koupel v Liptovské Mare. Za Bešeňovou (možno navštívit termály) se napojujeme na hlavní tah směr Ružomberok, Martin, Vrútky, Žilina, Bytča, Makov, Velké Karlovice, Frenštát pod Radhoštěm, Kopřivnice...

Účastníci zájezdu:
Robert - vedoucí zájezdu, 15 let v sedle, 3 motorky, specialista na Slovensko
Tomáš - kulturní atašé, 2 motorky, domluví se vždy a všude, vyřeší každý problém
Roman - 2 motorky, jezdec na endurochopperu (zatím)

Mapa první a druhý den:
Velká mapa v novém okně



Mapa třetí a čtvrtý den:
Velká mapa v novém okně



Fotogalerie:


Vysoké Tatry z polské strany Vysoké Tatry z polské strany - velitel zásahu Dřevěnice Osturňa Dřevěnice Osturňa a moje GS Dřevěnice Osturňa Dřevěnice Osturňa a dva draci Dřevěnice Osturňa - interiér Foto u cedule po offroad vložce Muzeum vojenské techniky Svidník Muzeum vojenské techniky Svidník Muzeum vojenské techniky Svidník Muzeum vojenské techniky Svidník - legendární kaťuše Muzeum vojenské techniky Svidník - německé stroje Muzeum vojenské techniky Svidník - samohybná houfnice Muzeum vojenské techniky Svidník - tank T-34 Muzeum vojenské techniky Svidník, Roman Dukelský průsmyk - památník Dukelský průsmyk - památník Dukelský průsmyk - památník Soliňské jezera Polsko, hráz Soliňské jezera Polsko Soliňské jezera Polsko Soliňské jezera Polsko - draci Tomáš a Roman Soliňské jezera Polsko - Robert a Roman Soliňské jezera Polsko - Robert a Tomáš Soliňské jezera Polsko Vinianské jezero Zemplín Vinianské jezero Zemplín Zemplínská Šírava - Tomáš a Roman Zemplínská Šírava - Robert a Roman Zemplínská Šírava Zemplínská Šírava Zemplínská Šírava - koupel Slovenský Raj, kemp Podliesok Slovenský Raj, západ slunce nad Tatrami Vysoké Tatry Vysoké Tatry - Tichá Dolina Vysoké Tatry Vysoké Tatry Po sjezdu z Tater na Liptov Po sjezdu z Tater na Liptov Liptovská Mara - polední koupání Liptovská Mara - v pozadí Nízké Tatry Liptovská Mara - v pozadí Nízké Tatry Liptovská Mara - v pozadí Vysoké Tatry Liptovská Mara - v pozadí Vysoké Tatry Liptovská Mara - nebe Spišský hrad Spišský hrad Spišský hrad Oravský hrad Oravský hrad Oravská přehrada Prielom Hornádu
Robert Hlobílek     | 14.06.2017     | přečteno: 5333     | « zpět

počitadlo w-software.com
Použití jakékoliv části z těchto stránek je dovoleno pouze se souhlasem autora.
Realizace: w-software.com |  Dřevostavba svépomocí |  Guitar Accesories |  Fotogalerie |  LED bulbs
Digitální fotoaparát |  Geolokace, IP location |  Náramkové hodinky |  LED žárovky |  Minipočítače.cz |  RC modely |  Cheap Android |  Cheap Watch |  Smartphone 1